Dalgıçlar ne yazık ki sualtında ağzını açıp iki kelime edemiyor. Bu sebeple eğitimlerde öğrendiğimiz ve dünya genelinde kullanılan el işaretlerini kullanıyoruz. Ancak başarılı iletişim yalnızca bu işaretler ile sağlanamıyor. İşte size sualtında başarılı iletişim için beş ipucu…
Temelleri İyi Atın
Temel el işaretleri; aşağı-yukarı, dur, bana bak gibi yönlendirme amaçlı olan işaretler ve tamam, az havam var, x bar havam var, kendimi iyi hissetmiyorum gibi durum anlatan işaretler olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Bu işaretler tüm dünyada aynı olmakla beraber hayati önem taşımakta bu sebeple bu işaretleri eksiksiz öğrenin.
Dalış Öncesi İletişim Kurun
Bölgede yer alan canlıları anlatan işaretler gibi bazı işaretler dalış yaptığınız bölgelere ve kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple dalış brifinglerinde dalış arkadaşlarınız ve eğitmenlerinizle sıklıkla kullanılan işaretlerin üzerinden geçin.
Biraz Gürültü Yapın
Ses dalgaları sualtında havada olduğundan daha iyi yayılır bu sebeple sualtında ses çıkarmak birinin dikkatini çekmenin en iyi yoludur. Bunun için yapılan kornalardan ve shakerlerden bulundurmak bu amaçla oldukça faydalı. Eğer ses çıkarmak için ekipmanınız yoksa dalış tüpünüze hafifçe vurmanız acil durumlarda dikkat çekmenize fayda sağlayacak şekilde ses çıkaracaktır.
Net Olun
Sualtı işaretlerini kullanırken hızlı davranmayın. Yavaş ve belirgin hareketler kullanmaya özen gösterin. Dalış partnerinizin ve arkadaşlarınızın bu işareti aldığından emin olun ve cevabınızı aldıktan sonra yolunuza devam edin.
Kendi Dilinizi Yaratın
Sürekli dalış yaotığınız bir arkadaşınız varsa ve sualtında spesifik bir aktiviteyi sürekli tekrarlıyorsanız birbirinizi anlamanız için özel işaretler kullanın. Örneğin, sualtı fotoğrafçılığı yapıyorsanız modelinizle belli pozlar için belli işaretler atayabilirsiniz. Bu sualtında ekibinizle daha net anlaşmanızı sağlar.