Dalışlar, dalış lideri arkasında yapılıyorken çok kolay ve keyifli olabilir ancak sizin de sualtında navigasyonu yapmanız gereken bir zaman gelebilir. Bu sebeple navigasyon mantığını kavramak çok önemlidir.
Sualtı navigasyonı giriş seviyesinde basitçe anlatılan bir konudur. Bir üst seviyeye geçtiğiniz zaman ise bu becerileri iyice tanımanız ve pratiklerini yapmış olmanız gerekir. Aldığınız eğitimlerde temel beceri olarak doğrusal, üçgen ve kare navigasyon uygulamalarını öğrenirsiniz. Ama sonra birçok dalıcı navigasyon bilgilerini sanki bir daha hiç ihtiyaç duymayacakmış gibi geride bırakır, pratiklerini yapma gereği duymaz. Öndeki lideri izlemek her zaman daha kolay gelir. Nereye gittikleri, nasıl bir rota izlendiği ve nasıl geri dönüleceği hiç umurlarında olmaz, sadece dalışın keyfini sürerler. Bu sporda ilerlemek ve kendini geliştirmek isteyen dalgıç içinse navigasyon becerileri çok önemlidir. divemagazinetr.com ekibi olarak bir yazı dizisi ile konuyu daha detaylı olarak inceleyeceğiz, anlatacağız.
Sualtı navigasyonun temel önceliği sizi tekneye, kıyıya veya orta suda bile olsa uygun bir çıkış noktasına güvenli bir şekilde getirmektir. Ancak, sualtı navigasyon tekniklerini kullanmak pek çok güzelliği de beraberinde getirir.
Sualtında daha rahat ve bağımsız davranabilme şansınız olur.
İlk başta, kendine navigasyon konusunda güvenen, tekniğini geliştirmiş bir dalıcı olursanız, nerede ve ne zaman dalarsanız dalın dalış profilinizi kendinizin belirleyebileceğini bilmek çok önemlidir. Dalışlarınızı görmek istediğiniz yerler ve zevklerinize göre planlama özgürlüğüne sahip olursunuz. İyi bir navigasyon ile de dalış planınızın etkinliğini arttırırsınız. Dalış noktasında ki hedefinize ve görmek istediğiniz yere fazla hava tükemeden doğrudan gidebilirsiniz.
Navigasyon konusunda en çok tereddüt edilen ve kaçınılan nokta kaybolma veya çıkış noktasına uzak bir noktadan çıkma endişesidir. Yapılması ve asla ihmal edilmemesi gereken tek şey çıkış kurallarına uyarak yüzeye güvenli bir şekilde ulaşmaktır.
Navigasyon için önceden yapacağınız iyi bir planlama yeterlidir. Planlı bir dalış sualtında kendinizi daha rahat hissedersiniz, sonuçta temel hedef keyifli ve emniyetli dalış yapmaktır.
Sualtı navigasyonunuzu nasıl geliştirebilirsiniz?
Bu spor suya girdiğiniz andan ibaret değil. Her şey dalışlardan önce başlıyor. İşte aklınızda tutmanız gereken üç şey:
BRİFİNGİ İYİ DİNLEYİN
Verilen brifingi dinlemeyi ihmal etmeyin. Brifing veren yok ise talep etmekten asla ve asla çekinmeyin. Dalışın tüm önemli yönleri sizinle paylaşılacaktır. Resifin yolu hangisidir? Sağa mı, sola mı dönelim? Resifin yeri kuzey, güney, doğu veya batı mı? Tekne demirlendi ise çapa nerede, kaç metrede? Bu sorular size bir plan yapmakta yardımcı olacaktır. Derinlik ayrıntılarını, yer işaretlerini, güzergâh üzerindeki önemli noktaları (topuk noktası, sualtı oluşumları veya kum-kaya çizgisi gibi) iyi takip edin. Ters giden bir şey olursa acil durum prosedürlerine dikkat edin.
DALIŞLARINIZI PLANLAYIN
Brifingden topladığınız bilgilerle hazırladığınız planı dalış yapacağınız ekiple paylaşın. Hava tüketimi, maksimum planlanan derinlik ve acil durum uygulamalarını konuşun. Her şeyi bir dalışta görmek imkânsızdır. Dalış bölgesinde hedeflenen yeri ve dönüm noktalarına önceden karar vererek esas görülmesi gereken yerleri kaçırmayın.
Dalış eşlerinin birbirine olan yakınlıkları ve sorumluluklarını hatırlatın. Herhangi bir sorun için görev paylaşımını yapın ve kimin hangi pozisyonu alması gerektiğine karar verin. İletişim ile ilgili farklı işaretleşme gerekiyorsa önceden ekiple paylaşın ve onların anladığından emin olun.
PUSULANIZI KULLANIN
Yoksa daha hiç kullanmadınız mı? Pusulanızla tanışın. Liderlik yapmanız gerekiyorsa ve siz navigasyon konusunda rahat değilseniz veya bulunduğunuz dalış noktası ilk defa dalacağınız bir bölge ise kendinizi garantiye alın. Pusulanızı sürekli kullanın ve standart ekipmanlarınızın içine dâhil edin, her dalışta kullanıp pratik yapmaya özen gösterin.
Gideceğiniz yönü referans alarak rotanızı belirleyin. Yönünüzü kaybetseniz bile artık geri dönememek için bir sebebiniz kalmaz. Dalış kıyı dalışı ise işiniz daha kolay kıyıyı hangi tarafınıza aldığınızı unutmayın yeter. Kıyı dalışları hakkında detaylı bilgiyi ilerleyen yazılarımızda paylaşacağız.
Unutmayın bu teknikleri her dalışınızda sanki dalış lideri sizmişsiniz gibi çalışırsanız konuyu kısa sürede çözebilirsiniz. Dalış sırasında yönünüzü kaybetseniz bile yapmanız gereken tek şey kurallara uygun hareket etmek ve güvenli bir şekilde dalışınızı sonlandırmak.
Pratikler hata yaptığınız noktaları anlamanıza yardımcı olur. Siz de yaptığınız dalışlarda eğitimlerinizde öğrendiğiniz becerileri aktif olarak kullanırsanız her dalışınız bir öncekinden daha güzel geçecekir. Kendinizi yetersiz hissettiğiniz noktada eğitmeninizden daha ileri seviye bilgilendirme için yardım alın. Hata ve çekincelerinizi net bir şekilde anlatın. Konuyu ne kadar kolay çözdüğünüze sizde inanamayabilirsiniz.
Navigasyon ile ilgili yazı dizisini buradan takip edebilirsiniz.
Sağlıklı, keyifli ve güvenli dalışlar diliyoruz.