Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’ne yerleştirilen yapay resiflerin amacına ulaşarak canlı popülasyonunu artırdığını bildirdi.
Prof. Dr. Sarı yapay resiflerin durumunu incelemeye yönelik çalışmaların tamamlandığını belirtti. Yapılan çalışmalar sonucu açıklama yapan Sarı yapay resifler çevresinde balık, yumuşakça, kabuklu ve eklem bacaklı türlerinin arttığını söyledi.
Erdek Körfezi’ne 2011 yılında bırakılan resiflerin balık popülasyonunu artırmasının bölgeye ticari ve sportif anlamda pozitif yönde etki etmeye başladığını dile getiren Dekan;
“6 yıl önce atılan yapay resifler ile ilgili bir yıl süren çalışmalarımız sonuçlandı. Gece ve gündüz belli aralıklarla dalışlar düzenledik ve canlı yaşamını gözledik. Bölge yakınlarında yer alan ve resif bulunmayan alanlar ile resif bulunan alanları canlı popülasyonları açısından karşılaştırdık.” dedi.
Sarı, yapay resiflerin bölgelerin flora ve faunası ile tamamen kaplandığını, bu bölgelerin tamamen kum olduğunu ve resifler dışında saklanma veya barınma alanlarının olmadığına dikkat çekti. “Yapay resiflerin bölgelerde biyolojik verimliliği artırdığı tespit edilmiştir. Bu bölgelerde bolca balık, yumuşakça, kabuklu ve eklem bacaklı türler görülmüş ve bazı noktalarda resif diplerinin ıstakozlar için yuvalanma alanı olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber resiflerin atıldığı alanda kaçak trol avcılık yapılmaya çalışıldığına dair emarelere rastlanmıştır. Ancak resifler ağları parçalamıştır yani illegal balıkçılığı engellemede etkindir.”
Prof. Dr. Sarı, 1 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu resiflerin amacına uygun işleve kavuştuğunu belirtti..