Doğu Akdeniz Aslan Balığı: Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler (Dağılımı, Mücadele ve Yararlanma) Çalıştayı (9-10 Şubat 2017) Antalyada yapıldı.
Doğu Akdeniz Aslan Balığı: Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler Çalıştayı ile ilgili TSSF tarafından yapılan bilgilendirme:
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) tarafından düzenlenen ve Federasyonumuzun da katkı verdiği “Doğu Akdeniz Aslan Balığı: Yeni Sorunlar, Yeni Çözümler (Dağılımı, Mücadele ve Yararlanma) Çalıştayı”, 9-10 Şubat 2017 tarihlerinde Antalya Kemer Grand Haber Otel’de yapıldı. Çalıştay’ın ilk gününde, on ayrı ülkeden katılan 50 bilim insanı aslan balığı konusunu çeşitli yönleriyle ele aldılar. Toplantıya Antalya ve diğer bölgelerden gelen eğitmenlerimiz de dinleyici olarak katıldılar.
Toplantının ikinci gününde toplantıya katılan bilim insanları ve eğitmenlerimizden oluşan bir grup dalış yaparak aslan balığını Kemer’de bizzat gözlediler.
TUDAV web sitesinde Çalıştay Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Buna göre;
ASLAN BALIĞI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ ve ÖNERİLER
1. Doğu Akdeniz ülkelerinde tüm istilacı yabancı türlere karşı acil ulusal eylem planlarının faaliyet geçirilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yabancı istilacı türlerle ilgili bir projeyi çok yakında başlatması sevindirici bir gelişmedir.
2. Akdeniz’de aslan balığının larva dağılımı, bolluk, beslenme, üreme, yakalanma ve diğer istatistik özelliklerini izlemeye odaklanılmalıdır. Bu türün en azından Antalya’ya kadar kendini sürdüren bir popülasyon oluşturduğu bilinmektedir.
3. Akvaryum ticareti aslan balığı örneğinde olduğu gibi istenmeyen tatlı ve deniz suyu türlerine karşı dikkatle denetlenmelidir.
4. Diğer bazı yabancı türlerde olduğu gibi, aslan balığı da ticari balıkçılığın bir parçası haline gelebilir. İnsan tüketiminde bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bu balığın zehirli dikenlerine karşı önlemleri de içeren yeni tarifler geliştirilebilir.
5. Aslan balığının deniz ortamından kökünü kurutmanın güç olduğu görülmektedir. Yine de zıpkın ile avlanma bu türlerin nüfuslarını kontrol altında tutmanın bir yoludur. Öte yandan Orfoz balıkları aslan balığı yavrularını avlayan türlerden olduğundan Akdeniz’de aslan balığına karşı yapılacak mücadelede orfoz türlerinin korunmasının önemi bir kat daha artmaktadır. Diğer kökünü kurutma yöntemleri de araştırılmalı ve geliştirilmelidir.
6. Yabancı türlerle ilgili toplum farkındalığı, özellikle aslan balığı gibi istilacı türler açısından son derece önemlidir. TUDAV bu amaçla bir poster hazırlamıştır. Web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir (www.tudav.org)
7. Yabancı türlerle ilgili yasal mevzuat ulusal ve bölgesel düzeyde yeniden değerlendirilmelidir.
8. Önümüzdeki yıllarda RAC/SPA (Özellikli Koruma Alanlarında Bölgesel Aktivite Merkezi) tarafından yabancı türlerle ilgili bir toplantı düzenlenecektir. İstilacı yabancı türlerle ilgili özel oturumlar organize edilmelidir.
9. Türler, yaşam alanları ve ekosistem açısından Akdeniz’in saf deniz yaşamının korunması yabancı türlerin istilasına karşı savaşımda yaşamsal öneme sahiptir.
10. Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerdeki bilim insanlarının ortak çalışması ve iş birliği son derece önemlidir ve bu işbirliğinin MAP (Akdeniz Eylem Planı) ve RAC/SPA (Özellikli Koruma Alanlarında Bölgesel Aktivite Merkezi) tarafından da teşvik edilmesi gerekmektedir.
Eğitmenlerimiz açısından son derece yararlı geçen bu Çalıştay nedeniyle TUDAV Başkanı Sayın Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK’e, Antalya Belediyesi, Deniz Biyolojisi Müzesi Müdürü Sayın Dr. Elif ÖZGÜR ÖZBEK’e, Octopus Diving Center adına Sayın Ali SİVRİKAYA’ya ve MDC Diving Center adına Sayın Suat KARAMAN’a göstermiş oldukları katkı ve emekleri için teşekkür ederiz.
Kaynak : TSSF