Kullanımı zorunlu tüplü dalış ekipmanlarının kalifiye bir kişi tarafından yıllık bakım, denetim ve servisten geçmesi gerekir. Ancak sene içerisinde yaptığınız dalışlar öncesinde ve sonrasında tüm ekipmanlarınız özellikle sualtına açılan pencerereniz, maskeniz, özel bir bakıma ihtiyaç duyar.
Dalış Öncesi
- Maskenizin kayışı silikondan yapılmış bir kayış ise üzerinde ince çatlaklar oluşmuş mu oluşmamış mı diye mutlaka kontrol edin. Kayış üzerinde çatlaklar varsa kayışı mutlaka değiştirin.
- Maskenizin eteğinin silikonunu mutlaka inceleyin. Maske üzerindeki arızalar en çok bu bölgede sık kullanım dolayısı ile oluşan erimeden ve yırtılmadan kaynaklanmaktadır.
- Maskenizin tokalarını kontrol edin. Çatlamış, kırılmış, tıkanmış veya takılmış ise gerekli bakımı yapın veya maskenizi değiştirin.
- Özellikle maskenin camını, çerçevesini çatlamalar ve belirgin aşınmalar var mı diye dikkatlice kontrol edin.
- Dalış sırasında buğulanma olağan bir durumdur. Bu buğulanmaya karşı piyasada bulunan buğu önleyici ürünleri deneyebilirsiniz. Bu ürünler formaldehit, alkol gibi maskenizde bulunan plastik malzemelere zarar verebileceği için uzun süre maskenizin üzerinde tutmadan hemen durulayın.
- Maskenizin buğulanmaması için kendi tükürüğünüzü kullanabilirsiniz. Maskenize tükürün ve parmağınızla hafifçe ovalayın. Bu size iğrenç gelse bile zor durumda kaldığınız takdirde hayat kurtarıcı olabilir, iyi durulamak koşulu ile tabi ki! Yanınızda bebek şampuanı varsa bire bir oranda su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz.
- Dalış sırasında buğuyu kısmen engellemenin en önemli yolu da burundan değil ağızdan nefes alıp vermektir. Tecrübesiz dalıcılar için alışması zor bir durum olsa bile zamanla bu konuda iyiye gittiğinizi sizde farkedeceksiniz.
Dalış Sonrası
- Maskenizi ılık tatlı su ile yıkayarak tuzdan arındırın ve çantanıza kaldırmadan önce küflenmeye karşı tamamen kuru olduğundan emin olun. Kurumaya bırakırken direkt güneş ışığı almamasına dikkat edin.
- Maskeyi gevşek bir şekilde kaldırın. çantanızda sıkışmasına izin vermeyin. Uzun süre sıkışık veya ezilmiş şekilde duran maskelerin yapısı bozulacak ve su alacaktır.
- Maskenizi alkol, yağ, benzin, aerosoller ve kimyasal çözücüler ile temas ettirmeyin ve maskenizi bu maddeler ile aynı ortamda bulundurmamaya özen gösterin. Bu tip maddeler maskenizin kauçuk veya plastik kısmına zarar verebilir.